יום שבת, 8 באוקטובר 2022

MY FIRST......

 

ברשימת הגשמת החלומות שלי, קצת לפני שחלקם יהיו כבר בלתי רלבנטיים, יש לי חלום קטן. לא מסובך. משהו שתמיד דחיתי, לא יקר ולא טכנולוגי, פשוט להכין בעצמי סיר חמין. כן הטשולנט האירופאי שמככב ברוב ארוחות השבת, עם ערמות מופרדות או מעורבות של קטניות, תפודים, ביצים קשות, עצמות עם מח טעים ונתחי בשר שעברו בישול ארוך ביותר כל הלילה.

חלום קולינרי בסיסי, שאין לי לגביו כל שותף בבית. הנשים האהובות שלי (אישה פלוס בנותיי) ממש לא אוהבות את התבשיל הזה, על כן ההזדמנות היחידה שלי להתענג על החמין תהיה רק אצל חברים שמתגאים כל אחד בסודות המשפחתיים העוברים מדור לדור אצלם – איך מכינים את הסיר המושלם.

עד היום לא חשבתי על האפשרות שאבשל את זה לבד. כי אני לא ממש בשלן, כי זה מוגזם להכין סיר שלם רק בשבילי, לא הגיוני להזמין חברים תמימים כשפני ניסיון לפעם הראשונה שלי, ובעיקר כי אני עצלן לטרוח, לקלף, לטעום, לתבל, לתקן, להוסיף מים בשלוש בבוקר, להוריד טמפרטורות, להוסיף חום, ובסוף לגלות כי עשיתי תרביך פחמימתי נטול טעם שיגיע לפח הזבל עם הרבה עוגמת נפש. שלי. וחיוכים עתירי רחמים מצד הסובבות אותי.

השבוע, כאילו משום מקום, עשיתי מעשה. בניגוד לתרבות הקולינרית הרגילה אצלנו בבית שבה היא מחליטה, מתכננת, מבשלת, מגישה, מאשימה אותי שאני לא עוזר מספיק, נהנית לראות כמה טעים לכולנו, ומחליטה כי עכשיו אני צריך לשטוף את כל הכלים ובשבוע הבא להכין בעצמי ארוחה לא פחות טובה. וחוזר חלילה, כי בשבוע לאחר מכן, הבשורה לא מגיעה ממני ואז היא שוב לוקחת פיקוד.

אימא שלי כתבה למעלה מארבעים ספרים, חלקם ספרי בישול. היא הייתה מפרסמת בעיתון לפחות טור מתכונים לשבת כל שבוע; היא המציאה את טרנד הבישול "מצליח בפחות מחמש דקות" לעקרת הבית במשרה חלקית שעסוקה רוב היום בבניית הקריירה העסקית שלה. אימא כתבה לתפארת אבל בפועל – בארוחות המשפחתיות היינו עסוקים בדרך כלל בתחקור הסיבות שבגללן התבשיל לא ענה על הציפיות והמסקנה הייתה – בואו נזמין פיצה כי הנכדות עדיין רעבות...

אז בגדול – הגנטיקה עובדת. כל פיצה מנצחת את התבשיל הכי מושקע שלי. עד עכשיו.



החמין הראשון שלי, ואולי האחרון לפי הפרצופים של נשותיי, היה פצצה. מבחינתי – החלום הוגשם. (אני לא מזכיר כלל את הכבד הקצוץ שהוכן כמנה ראשונה. קצוץ ולא פאטה, טעים ובטקסטורה הנכונה, להשלמת החלום הפולני שלי) ; טעם חמיני היה בדיוק כפי שפנטזתי. היין רק שידרג את החוויה, החברים שהוזמנו עזרו לי לגרד את תחתית הסיר למצות את הקראנצ'ים החרוכים של חלק מהתבשיל, ולהתענג על ערמת גרגירי החיטה התפוחה ברוטב חמיני-קרמלי מעורבים בנתחי כתף בקר הנמסים על רקע גניחות ומצמוציי שפתיים, - אוח, זה כמו אצל סבתא בבית....

זהו.

חבר'ה, מה אתם עושים בשבוע הבא? תקפצו אלינו לחמין?



גוש - חלקה

 


אבא שלי לא נהג להשתמש בארנק. חבילת שטרות וכמה פתקים חשובים עברו אצלו ממכנס למכנס. אחרי מותו, מצאתי אצלו בכריכת תעודת הזהות הכחולה שלו כרטיס ביקור לבן, עליו היה כתוב – שלמה היפשר, גוש 5 חלקה 3 שורה 25.

למרות שאבא היה איש עסקים, וסחר גם במגרשים, רישום הגוש/חלקה הזה לא היה כתב מטמון למגרש באמצע ככר המדינה שיהפוך את משפחתנו לאוליגרכי נדל"ן תל אביביים. בבירור קצת יותר מעמיק אצל קרובי המשפחה, זה היה מיקום הקבר של סבי. שלמה היפשר. אלוף רחוב נחלת בנימין של תל אביב הקטנה ב"הוט קוטור" לגברים.

סבא שלמה היה חייט, סוחר, קבלן, שנפטר שנה לפני שנולדתי, נקבר בקריית שאול במקום טוב באמצע. שורה 25 במרכז העניינים, ושנתיים אחריו הצטרפה אליו סבתא ציפורה הטמונה שתי שורות מעליו. שורה 27 גם היא במקום מצוין, לא ממש קרוב לסבא – אבל שומרת אתו על קשר עיין, להשגיח שלא ישתובב. והוא היה. השובב.

תשע שנים שאני פוקד את בית הקברות הזה. עד היום לא ביקרתי את קיברו של סבא שלמה. אני לא ממש איש של קברים ואבנים. מי שראוי, צרוב אצלי בנשמה. אני זוכר אותם כל יום, ממש לא צריך מצבות או תפילות – נשמתם עדיין איתי בכל אשר אהיה, ונרות הנשמה דולקים אצלי בלב, היום ובכל יום.

היום, אחרי הדלקת הנר והקדיש אצל אבא, החלטתי לחפש את סבא שלי. הייתה לי הרגשה שהוא קורא לי. תצחקו. חיפשתי, חיפשתי, איבדתי דרכי בין הקברים, השילוט שם לא ממש עזר לי, התחיל להיות כבר חם – בסוף פניתי למנהל בית העלמין שהדריך אותי למצוא את קברו של סבא.

אז כפי שהבנתם, סבא במקום טוב באמצע, אפילו במקום עם הרבה צל. פשוט עץ ברוש צמח לו בצמוד לקבר שכיסה ממש את רוב המצבה, והסתיר את סבא שקרא לי לעזרה...

איש החברה הקדישא המקומי, מנהל בית העלמין על פי הרקמה שעל חולצתו, הבטיח לי כי הוא ידאג לקבר ויטפל בענפים המיותרים. עכשיו סבתא ציפורה תוכל להשקיף ולוודא כי סבא שלמה לא ישתובב עם לקוחות צעירות שהיו מגיעות לחנותו בנחלת בנימין פינת גרוזנברג, מחפשות קצת חום. במעיל צמר חדש כמובן , לא תחת כנפו...

 

עשרת אלפים ביום


כבר כמה שנים שאני הולך עם שעון חכם. לא אינשטיין , אבל יודע לספור, להזכיר, למדוד, להפיג לי השעמום עם וואטסאפ בפרק ידי בפגישות ארוכות ומשעממות. אביזר שבעיקרון ממש שינה את חיי. הכל מתועד. דופק, יומן אירועים, מספר צעדים שעברתי היום ואפילו מתזכר אותי לקום ולהתמתח קצת אם אני נתקע בישיבה מול המחשב מעבר לשעה.

לפני כשנתיים, בערב יום כיפור, באשמורת בה בדרך כלל כולנו ישנים, הובהלתי לחדר מיון עם עורק פקוק ולב מקרטע. תראו מה צום קצר יכול לעשות לגרגרן כמוני.

עם שחרורי מהמחלקה, עם הפניה לכל חדרי הכושר בגוש דן, הבנתי שאני לשם לא הולך. לא חוזר לחדר מיון אבל לא הולך להתאמן עם קשישים, בוגרי שולחן הצנתורים, בעלי מעקפים ושסתומים מושתלים חדשים או משופצים שסתום יד 2 מחזיר "כשר"; יצירות נפלאות של אלוף לב אדום- פרופסור פינקלשטיין חברי, אנשים חולים שמרוב תרופות לא רואים את הדופק מעבר לפינה.

לא אני. בארוחת המשפחתית הראשונה הכרזתי שאני בריא, מבקש שיתייחסו אלי בהתאם, והשמועות כי סופי קרב, צריכות להידחות בעוד הרבה שנים. מה שאילץ אותי להתמיד כמעט כל יום לעבור לעולם ההליכונים, משקולות, מאמן כושר אישי – כל השטויות שממש לא הורידו ממני גרם אחד של משקל עודף, אבל הגבירו אצלי התיאבון ושמחת החיים.

עשרת אלפים צעדים ביום הוא אמר לי, לפחות 10000 צעדים, לשרוף חמש מאות קלוריות ולקינוח גם אורגזמה אחת ביום. כי אני בריא, צעיר בנפשי, וגם כי מגיע לי ליהנות מהחיים. אחלה מאמן כושר שהוא גם חבר, איש יקר שבאמת דואג לי, דורש כל יום לקבל שידור מסכם משעון הכושר שלי על האימון שעשיתי באותו היום.

השעון החכם והמאמן שלי– חברים טובים. כך הוא מאמן אותי גם כשהוא גר בקיבוץ אי שם בנגב אבל הנשמה הפדגוגית שלו אצלי על פרק היד. את הפלט הזה אני גם מפיץ לבנות שלי, שיראו כי אני עדיין נע, נהנה, ובענייני ספורט יחידנו אינטנסיבי.

השעון ואני – הסימן האופנתי כי אני טכנולוגי, זורם עם הצעירים, אפשר לדבר איתי במונחים בינריים, ואם חס וחלילה אגיע שוב לחדר מיון, הם יוכלו לדעת מיד מה ההיסטוריה הקרדיולוגית שלי בשעות האחרונות...

אז אני בקלות עובר כל יום את רבבת הצעדים, וזה באמת שורף כחמש מאות קלוריות ולגבי הקינוח – אני רק אצטט את מה שנאמר לי: "יקירי, אתה זוכר שאמרת לי כי הוויסקי היקר שקנית לאחרונה מדהים וכל כוסית זה כמו חצי זיון? אז קח לך שתי כוסות הערב...."

 

רשאי לנחות



- 4X-CBI

רשאי לנחות על מסלול 21!" – תקשורת אווירית נוהלית שמזכירה לי כל כך הרבה משדה התעופה הכי עמוס במרכז ארצנו, משדה התעופה הכי קרוב הביתה, מהמסלול הכי חרוש במזרח התיכון.

לאורך גדר השדה היו רצים ונובחים כלבי השמירה, שאהבנו לרחם עליהם. פעם הייתה שם גם הפגנה לשחרורם - רק לא הבנתי אם המפגינים גם רוצים לעשות שמירה בנוסח המקובל במקום הכלבים, עם רובה צ'כי ופטרולים לאורך הגדר, בלילה קר ומשעמם, לאבטח את המסלול מפני פלישת מחבלים גולשי גלים בחוף תל ברוך.

סבא אפרים, שעלה בשנות העשרים מרוסיה הלבנה לחיפה ועבד בתחזוקת קטרי רכבת ישראל, הצליח לאסוף גרוש ללירה וביחד עם בן דודו רכש קרקע בארץ ישראל. איזה מגרש קטן, צפונית לצפון תל אביב, מעבר לירקון, אחרי תחנת החשמל על שם רידינג. מאז היה לי סבא בעל נכסים. בעל מגרש ליתר דיוק.

כלומר – אחרי שמחלקים אותו עם הבן דוד ומורידים ממנו את החלקים שהולאמו לטובת בניית מבני ציבור, נשאר ממנו שטח נטו שקשה לקרוא לו מגרש. אולי ערוגה יהיה מדויק יותר.

על הערוגה הזאת לימים, החליטה הממשלה לבנות את שדה התעופה, להלן שדה דב, שבהמשך הוכרז כנכס אסטרטגי ללא תחליף, וכל מטוס שהמריא או נחת מאילת – הסיע על הערוגה המשפחתית שלנו. כך שבארוחות חג, אחרי הדיון בבריאותה של דודה סוניה והקריירה של ד"ר עמי – עברנו מיד להרהר בנכסים המשפחתיים על גדות הירקון, המבשילים ומשתבחים עם השנים לאפשרות שאחד הנכדים יהיה לקבלן/יזם עירוני מצליח.

את הזכות על הערוגה מזמן המירה המשפחה לזכויות חלופיות בעציץ נדלניסטי אחר – ומה שנשאר כיום זה רק החלום של סבתא שלי עליה השלום, שרצתה תמיד לבנות לעצמה בית על שפת ימה של תל אביב ובסוף נקברה באחוזת קבר מכובדת על מדרונות הכרמל עם נוף מרהיב לים התיכון, רק שזה בחיפה ולא בעיר ללא הפסקה שלנו.

ומה עם שדה התעופה? אותם מגרשים מבוקשים שבעליהם לחצו לקבל אותם לפני שנתיים במיידי , וגרמו להרבה אילתניקים לטרטור גדול בכל עליה צפונה– עדיין עומדים בשיממונם, מחכים לפועלים שיבואו ויבנו שם בנייני מגורים מול הגלים.

אז CBI– "בטל אישור נחיתה, לך סביב!" נתב"ג מחכה לך...