יום רביעי, 28 באפריל 2021

טיסה אחרונה

 רגע לפני הסגר הראשון, כמה חודשים לפני שמלאו לי 67, בדיוק בזמן לפני שהרשויות יבואו ויבדקו לי את הרישיון התעופתי שלא יהיה בתוקף ביחד עם תעודת אזרח וותיק, נפרדתי מעולם התעופה. פרידה חפוזה, מהירה, כמו בהסרת פלסטר זריזה, כאילו להקלת הכאב והגעגוע. פשוט הודיעו לי שזהו – המשמרת האחרונה שעשיתי רק לפני יומיים, היא גם משמרתי האחרונה כפקח טיסה.

את כל הזיכרונות, הציוד האישי, תכולת הארון הפרטי שלי במרכז הבקרה הכי גדול במדינה – רוקנו לשקית פלסטיק גדולה וחבר הקפיץ לי את זה הביתה. זהו. פרק חיים של כ-45 שנים הסתיים לו קצת מוקדם מהצפוי. בלי טקסים, מסיבות, הרמת כוסית או מכתבי תודה. יאללה, היה נעים מאוד. נעביר לך את מה שמגיע לך בסוף החודש. שמור על קשר בבקשה.

סגרים, גל של פיטורים, טיפול באנשים עם בעיות פרנסה אמיתיות דחו את מסיבת הפרישה שלי. פרידת זום אחרי חודש – וזהו. ביי ביי לאנשים יקירים שהיו חברים שלי לעבודה ולחיים עשרות שנים, זאת לא היתה פרידה אלא זליגת דמעה בשיחת ועידה.

למי שלא זוכר, לפני הגעת הברבור השחור באביב 2020, היו שמי המדינה מלאים בברבורים לבנים. טיסות שלא הפסיקו להגיע , לחצות, לחוג, להוביל תיירים, נופשים, עולי רגל, שכנים שלנו ממזרח, מפציצים אירופאים לביקורים אלימים אצל אויבים שלנו במדבריות החול של סוריה/עירק, מטוסי מנהלים בדרך לחתום על עוד עסקת ענק משם לאי שם – מאות טיסות שחלפו בשמי ארצנו כל היממה ומישהו היה צריך לסדר אותם בשמים. עבודתו של פקח טיסה ישראלי שבניגוד לחבריו באירופה, כל הזמן גם מוטרד בשאלה, האם המטוסים האלה באמת תמימים או שביניהם מסתנן איזה מטוס חטוף, מטוס עם טייס אובדני, אירוע ביטחוני נוראי שעלול להסתיים במגדלי עזריאלי אפופי להבות.

כל חיי עבדתי בתחום כל כך מעניין, אישי, אחראי, מוקף באנשים הכי איכותיים שיכולתי לבקש; מול ציבור לקוחות הכי אדיב, סבלני, אינטליגנטי ומנומס, באווירה מתוחה, אך מחוייכת, עם המון סבלנות, אורך רוח, שיטתיות ולפעמים גם השתטויות ברגעים בהם המתח ירד והיה צריך להפיג אותו בשינוי אווירה.

אין עבודה יותר טובה מהחוויה המדהימה שזכיתי לה. אולי אצל צוותים רפואיים במוקדי חירום – אבל מה לעשות והפסיכומטרי שלי לא היה משהו. לכל משמרת נסעתי עם תחושת הוקרת תודה למי שהמציא את הצורך הזה, לשלוח אותי בתשלום יפה לטיול לעבוד בלב שמורת טבע אי שם בפסגה הכי גבוהה בגליל. משמרות ארוכות שלימדו אותי להיות זמין ודרוך לפעולה בהתראה מאוד קצרה. טלפון אחד ואתה עובר ממצב רפוס ונינוח בחדר מנוחה לאיש צוות ממוקד ואסרטיבי מול מסך מכ"מ עמוס בתגיות מידע מהבהבות בשלל צבעים. מאפס למאה בשלוש דקות.

לתחום הזה הגעתי לגמרי במקרה, כשקצין המיון של חיל האוויר שאל אותי מה דעתי להיות קצין בקרה אחרי שהוחלט כי לטובת כל הצדדים עדיף שלא אהיה טייס קרב. את הרגע הראשון בו נכנסתי לאולם חשוך בו היו כמה עשרות עמדות מכ"מ צבאיות לא אשכח לעולם. זה היה בשנות השבעים, שיא השו-שו. אף אחד לא דיבר על זה, והתמונות היחידות של משהו דומה שראיתי קודם היו של חדרי הבקרה של נאס"א באותם הימים, כשעוד שיגרו אסטרונאוטים לירח. נכנסתי לעולם הבקרה הצבאית, שמרתי על שלמות וניקיון שמי המדינה מאיומים וסכנות ממשיות, ומשם אחרי השחרור הוזמנתי לקורס פיקוח טיסה אזרחי שהיה מבחינתי – תעודת כניסה לעולם שכולו טוב.

עולם של משמרות, עולם של עבודה מעניינת ומתגמלת, עולם של אנשים איכותיים שכולם חברים שלי עד היום. טוב, נו, לא ממש כולם, תמיד יש כמה חריגים שלא הבינו את ההומור שלי, אולי כי היו לחוצים מדי ברגעי השיא. והיו הרבה רגעי מתח, לחץ, היוצאים מן הכלל שצבעו את אופי העבודה הזאת.


כל מטוס שממריא הוא פוטנציאל לאסון תעופתי. נשמע נורא – אבל לכך הכינו אותנו. אש במנוע, עשן בתא הטייסים, בריחת חמצן מתא הנוסעים, תקלת דיחוס, תקלת מנוע, גלגלים שאינם נפתחים לקראת נחיתה , זה לא רק שם של פרק בחוברת בד"ח ניהול אירועי החרום. זאת תרגולת שכל פקח יודע לנהל מיידית, גם אם יעירו אותו באמצע הלילה. שבועות היינו מתאמנים על כך בסימולטור, מאמן עבודת פיקוח טיסה מדהים, בארץ ובמרכזי פיקוח הטיסה המשוכללים בעולם.

כך זכיתי להכיר את סביבות העבודה המתקדמות של עולמות התעופה באירופה, בארה"ב וגם בשדות תעופה קטנים במקומות מעניינים ביותר. בכל מקום, אחרי תאום קצר, אפשר לצלצל לקולגות במגדל הפיקוח ולהתקבל לביקור קצר אחרי שמציגים את התעודות הנכונות כמובן.

היום אני רק יכול לספר מה הייתי, לפני הפרישה, ולהתגאות בממשיכי דרכי שאת חלקם גם אימנתי לעבודתם המסורה. בעולם הגדול, למשל בארצות הברית, פקחי טיסה עובדים עד לגיל 50. אחרי זה הם פשוט הולכים הביתה בפנסיה מלאה או שהופכים להיות מנהלים. באירופה הגיל קצת יותר גבוה – 55 עד 60. רק אצלנו אנשים יכולים להמשיך ולעבוד כפקחי טיסה מבצעיים עד לגיל 67. למה? לא שהפקח הישראלי יותר בריא או עמיד בלחצים יותר מחברו האמריקאי. אצלנו פשוט לא מוכנים להוציא לפנסיה מלאה אנשים לפני זמנם, אז אם אתה עובר את הבדיקות הרפואיות השנתיות בהצלחה – תמשיך בעבודה עד גיל הפרישה.


אגב, בקיץ האחרון שינו במרחב האווירי הים תיכוני את כל נתיבי הטיסה. קצת לפני קריסת עולם התיירות בגלל הקורונה פעלו פה ברצינות רבה בניסיון להתמודד עם 25 מיליון נוסעים בשנה בנתב"ג, ויותר. כל הנהלים השתנו והיה צריך לאמן את כל פקחי הטיסה לעבוד ב"מגרש משחקים" חדש. אז למרות שזה היה בשלהי הקריירה שלי, קצת לפני הגיל המירבי, למדתי ותרגלתי את כל המרחב המורכב החדש, בעומסים מאוד גבוהים, פי כמה מהמקובל ביום יום, והגעתי ליכולת אישית מקצועית שלא הייתה מביישת פקחים צעירים מדור המילניום, אלופי העכברים והמקלדת. פרשתי בשיא...

שנה שאני בבית. גמלאי במשרה מלאה, נכדים, משפחה, טיולים בקוד ירוק, הופעות בקוד קורונה - והכול כשברקע אצלי יש עניין לא גמור. לא ממש נפרדנו. מחכה לטלפון שיבקשו ממני לעלות למשמרת כמו פעם. מישהו חולה, לא חזר מחו"ל, יצא למילואים – צריך אותך, יאללה, בוא! והטלפון לא מצלצל...

חברים שלי שפרשו בעבר, קיבלו את כל הטקס. אוזניות תקשורת תעופתיות בציפוי מתכת על סטנד להצבה אצלם בסלון ביתם, מגן הוקרה עם הקדשה מהמעביד, הרמת כוסית עם הנהלת היחידה, קברניט המטוס האחרון איתו דיברת במשמרת האחרונה היה מקבל תדריך מראש והיה נותן נאום קצר ברדיו בו הוא מודה לך על עשרות שנות פיקוח טיסה, ובחדר המנוחה היחידתי היו מחכים בני המשפחה שהגיעו "בהפתעה" לשמוע את כל ברכת החברים ש"מצטערים" כי עזבת ופינית להם תקן ומשרה בכירה עליה הם כבר מתמודדים שנה...

לאחרונה אני נפגש, כל שבוע, עם הפקחים הצעירים, שומע מהם חוויות על משמרות ארוכות ללא תנועה אווירית משמעותית, געגועים לפעם, לימים בהם היינו מתחננים שיעצרו את זרם המטוסים לכמה דקות, כדי שנוכל לנשום לרגע ולסדר את השמים. בטוח כי ימים אלה יחזרו, רק לא מהר ולא בקרוב. הצעירים מתגעגעים לאקשיין, ואני יושב בצד ומקנא בהם.

מתגעגע, לפעם.


בדרכו שלו

אף אחד לא מלמד אותנו להיות הורים. כולנו טועים. מתקנים. משתפרים. מצטערים ובעיקר אוהבים אותם בדרכנו שלנו. הם שלנו גם אם הם כועסים עלינו. שאנחנו לא מושלמים. טועים ומתנצלים. עד שאנחנו כבר לא נשגה. כשכבר לא נהיה.

היה לי על אימא שלי כעס גדול מאוד. באמת. היו לי את כל הסיבות לא לסלוח לה על בחירתה (היא בחרה את האהבה על האימהות) ובכל זאת לא הפסקתי לאהוב אותה כאימא, עד שנפרדה מאיתנו לעולמות השכחה. אחר כך המשכתי לטפל בה, זוכר שהיא זאת שטיפלה בי כאימא בימים בהם לא היו, מחיתולי נייר ועד לאומנות פיליפיניות. גם על אבא שלי כעסתי. פשוט כי אף אחד לא לימד אותו איך להיות אבא טוב. עד ליום מאוד מסוים בו הבנתי הכול. ועכשיו אולי גם אתם תפסיקו לכעוס על ההורים שלכם.

באחת מהסדנאות האמריקאיות למימוש ושיפור עצמי בה השתתפתי, אחרי שעברתי פשיטת רגל רגשית בתום פרק א' בחיי, הכרתי בפעם הראשונה את המתודולוגיה של ה"פורום", הבנתי.

אחרי סידרה שלמה של משתתפים שעלו ושיתפו אותנו בכעסיהם על הוריהם, כהורים שלא ענו על הציפיות שלהם – עלה המנחה לבמה וביקש שני מתנדבים צעירים. עלה זוג צעיר כבני 25 ועמדו על הבמה. המנחה מצביע עליהם ואומר כך – נסו לדמיין שאלו ההורים שלכם כאשר נולדתם. מה הזוג הזה מבין מהחיים שלהם? מי לימד אותם איך לגדל ולחנך ילדים? מאיפה יהיה להם מושג מינימלי, סבלנות ואורך רוח? הידיעה שלא להרים את הקול על ילד גם אם אין לכם סבלנות, הדחף הפנימי לחבק את הילד שלכם בכל יום גם אם אין לכם דקה זמן לעצמכם, והחשיבות להשקיע מעל ומעבר לכל מה שחשבתם בכדי להשאיר את הקשר ביניכם כהורים לתמיד – ולא לנטוש את הבית עם הגוזל וחד הורה שלא מסוגל לתת לו אפשרות לעוף מהקן עם כנפיים מאוזנות. על שני הצעירים האלה אתם תכעסו כל החיים? באמת...

הורינו של פעם. זוג צעיר, מבוהל, עם עיניים מפוחדות, בלי אף תשובה, מוטרפים בבעיות קריירה, חוסר ידע, מצוקה כלכלית וגעגוע לחלום הרומנטי שפנטזו עליו עד החתונה, אלו ההורים שלנו , עד שאנחנו נולדנו ובלבלנו אותם לגמרי.

כך, ביום אחד הפסקתי לכעוס עליהם. שמתי בצד הכול והצטערתי עבורם שלא הצליחו ביחד להתגבר על הקשיים ובחרו בפתרון הקל – להתגרש ולקוות כי בפרק הבא, לא יחזרו על אותן הטעויות.

חלקנו, מבינים שזאת לא בושה לקבל עזרה והדרכה, בבתי ספר, סדנאות יועצות משפחתיות וכל החברים האדלריינים שלי שמצקצקים עכשיו בלשונם מול ההשתפכות שלי, ועושים קיצורי דרך. לומדים, מטפלים, ובעיקר עובדים על עצמם להשתפרות בתקשורת מול ילדינו המושלמים.

ואנחנו, כמו הורינו, עושים את הטעויות שלנו, רובנו מבינים מיד שנכשלנו. מחבקים, מתנצלים, מקווים שלא השארנו צלקת עמוקה בנפש הילדים שלנו – ומקווים שגם הילדים שלנו ילכו לסדנא שכזאת בה יסבירו להם כי ההורים שלהם לא ממש היו בבית ספר להורים מושלמים.

ילדות – סליחה. האבא שלכם אינו מושלם, אבל אוהב אותכן עד לשמים, בדרכו שלו!


יום ראשון, 25 באפריל 2021

גנבי הדירות

 

גנבו לכם פעם דירה? כלומר, לא הונאה או עוקץ או עסקה עם ענבל אור, אלא פשוט גנבו לכם דירה? אז השבוע שמעתי סיפור נדל"ן מרתק מהכריש. חבר שטוען כי הוא העביר מתחת ידיו מאות בניינים בתל אביב, אלפי דירות, ובסופו של יום שיכן הרבה מאוד תל אביבים תמורת עמלת תיווך קטנה שהפכה אותו לימים לאחד מעשירי העיר.

לכריש יש שם, אבל בגלל שהוא עדיין ממשיך לתת ביסים של 2% ועוד מע"מ בכל עסקה, בואו נשמור על חסיונו, כך שהפרטים שמורים אצלי במערכת ואם גם אתם צריכים דירה לקיץ הקרוב בתל אביב – תצטרכו לעבור דרכי...

אז מעשה שהיה, כך סופר. הכריש בדרך כלל קונה בתים שלמים. ירושות, יזמים, אלמנות שלא רוצות כאב ראש עם דיירים או סתם כינוס נכסים מקרפיונים מסכנים שטבעו בעולם העסקים. כך הוא קונה את הבניין הגדול, ומוכיח שוב את תאוריית הגשטאלט שערך כל חלקי הבניין שנמכרים בחלקים, גדול מערכו של כל הבניין בקניה המקורית.

יושב הכריש במשרדו, כמעט ולא נזקק להגיע לבניין חדש שמצא אצל אלמנה מלונדון הרחוקה. בגלל הביקוש הגבוה, מוכר דירה אחרי דירה ורואה את הרווחים מצטברים. דירה ועוד דירה, ומגיעים לקומת הקרקע, שם הצליח למכור לקונה צעירה דירה קטנה ונחמדה בסכום ראוי. כך נחתמה העסקה, שולמה התמורה, נמסר המפתח ונפרדו דרכיהם של המתווך והלקוחה המאושרת.

למחרת, טלפון מהקונה. "אדוני – אין דירה! גנבו לי את הדירה! מה עשית לי?!" שוד ושבר לכריש, שמעולם לא נשך סרדין ובטח שלא גנבו לו בלטה. את הכינוי זכה בצדק מחבריו בזכות הביסים הגדולים שנתן בעסקאות אותן תיווך והשלים במחירים נאים גם אחרי עמלותיו.

נסע חברי לבניין ומה הוא רואה – השכן בקומת הקרקע, תימני צנום וחייכן, באישון לילה, שבר את הקיר בין שתי הדירות וסיפח את הדירה המכורה לדירתו כמחסן. "זה שלי מאז ומעולם ולא יעזור לך שום דבר, המחסן הזה צמוד לדירה שלי ולא אפרד ממנו עכשיו." מאחר והבניין לא ממש היה רשום בטאבו, סמך התימני על כך שזה רק מילה שלו מול מילה של מתווך דירות. יבשקט אמר לו בצד, כי אם יש לו רצון לסיים את העניין – הוא מוכן להגיע לבוררות מולו עם הבורר הידוע מכרם התימנים, שהוא במקרה גם קרוב משפחה שלו. הרמז ברור. יש פה משפחת פשע ברקע...

כריש לא פראייר. הסיפור מתחיל להיות מעניין ומאתגר.

זה לא מגיע לקרסולי האירוע שקרה לנדלניסט אחר בעיר , שעבר חוויה קצת דומה באותו השבוע. טעות בזיהוי הדירה. הבחור קנה דירה לצורך שיפוץ והרחבה, שלח לשם קבלן שיפוצים להריסת הקירות, והשיפוצניק טעה קצת. בקומה השנייה פתח את הדלת הימנית במקום השמאלית. למזלו הרע שתי הדירות היו פנויות ופתוחות. הקבלן התחיל להרוס הקירות, רק שבסוף היום התברר לו שהוא משפץ את הדירה הלא נכונה....

במקרה עם הפולש התימני – הפתרון היה יותר פשוט.

עם הכריש למד בכיתה ביסודי בחור חביב ביותר. אביו הקצב הוריש לו אטליז מצליח בסמטת התרנגולים בשוק הכרמל. כאן היו עושים החברים פרלמנט גברים כל ששי בארבע אחה"צ, כשהקונים כבר מפנים השוק, רגע לפני שטיפת השוק עם זרנוקים, מעמידים מול האטליז מנגל קטן עם קציצות קבב ענקיות ודנים על עניינים ברומו של עולם. מה יותר טעים – גולדסטר או בירה אביר ישראלית צוננת. על תוצרת חוץ הס מלדבר. כך שבמפגש הבא, בין בירה וקבב, העביר הכריש את הטיפול לחברו הקצב. אנשי שוק הכרמל, הסמוך לכרם התימנים, במקרה של בוררויות, היו מביאים כוח עליון. חברים שלהם משוק רמלה-לוד. צדיקים, חזקים שאף אחד לא ממש רוצה להתעסק איתם, בטח לא תימני צנום שהחליט לאמץ מחסן.

יאדה, יאדה, יאדה. כמה טלפונים קצרים. זה החלק בסיפור שלא ממש הבנתי איך ולמה, אבל אחרי שבוע הקיר ההרוס היה בנוי שוב והקונה המאושרת נכנסה לדירתה החדשה.

כשאתם מגיעים לקצבית הצמרת שנפתחה בשכונה צפונית בתל אביב, אל תתפלאו איך הגיע קצב צעיר משוק הכרמל למיקום כזה מדהים ומצליח. לפעמים חבר בענייני תיווך דירות יכול למצוא לך את המיקום המושלם במחיר מדהים בחוזה לטווח אין סופי, רק כי למדתם באותה כיתה ביסודי.

שנאמר בנושא נדל"ן – להצלחה יש שלושה כללי זהב. לוקיישן, לוקשיין, לוקיישן.


צילום נדל"ן בקמבודיה – חברי נח דולינסקי

Noah Dolinsky 2021 © https://noahdolinsky.com/