יום שלישי, 29 ביוני 2021

הבחירה הכי טובה שלי

 




סליחה, עוד דיסקליימר קטן. זה בלוג אישי. פה אני כותב על רגשות. על דברים אמיתיים שקרו לי. לחברים שלי. שגרמו לי להרגיש, לחשוב ולהבין. אז אם התעוררתם היום בעניין אחר – יאללה, נקסט. ממש לא נעלב. המרחב מלא בפוסטים משמימים על אנשים שלכאורה לא קורה להם כלום, הם ממש לא נעלבים, מאוהבים, מאוכזבים או ממש מרוצים מהבחירות שלהם.

זהו. אחרי הקדמה שכזאת, בטוח נשארתי רק עם חמשת הקוראים הקבועים שלי, שאחד מהם מיד יפרוש כי חמישה קטעים זה ארוך מדי. אז קבלו את זה ישר –

היום החברה הכי טובה שלי חוגגת יומולדת. טוב, נו, קצת קשה לחגוג כשאתה עובר דירה עוד כמה ימים, הקבלן לא בטוח בלו"ז, המובילים כבר עם הארגזים אצלנו בסלון, שני ברזים נעלמו לה ומנורה אחת נשכחה בדרום תל אביב – אבל בלב, חגיגה.

היום השותפה שלי שמחה. מוקפת משפחה, חברים, וגם עשרות אנשים שחייהם השתנו לחלוטין בזכות אימון ויעוץ אישי שקבלו ממנה בעבודתם, בחייהם, במסע אחרי האושר, החתן, הקידום, היחסים בתוך הארגון, החלום להיות מנהל, הזכות לחלום – ולממש. האישה שאיתי היא קוסמת. מצליחה להפוך צפרדעים לנסיכים. כמוני.

היום אני יכול שוב להכריז את מה שאני מרגיש כבר 24 שנים – הצלחתי. היא הבחירה הכי טובה שעשיתי. כן, הכרתי אותה ביום ההולדת שלה, כך שקשה לי לשכוח את התאריך. עבר כל כך הרבה זמן מאז שביחד אספנו את כל השברים מגלגולים קודמים, ויצרנו את הזוגיות שלנו שאף אחד לא האמין כי תשרוד ולו חודש. צנון אנטיפת וסנוב מצפון תל אביב לא מתחבר בשום שלב עם יועצת ארגונית אסרטיבית, חיפאית עם שורשים פרעוניים, 8200 בנשמה, רוקדת על מסלולי השלג באלפים וצוללת עם כרישים בסיני ובדירקטוריוני שוק ההון. למרות הבוקיות שלי , ובעיקר בזכות הנחישות שלה – הצליח לנו. זכיתי בשתי בנות נוספות, חיוך מאוזן לאוזן, בית שבו אין שקט לרגע והדלתות המסתובבות – נטרקות כל פעם מחדש, מופתעות איך הכול בסוף מסתדר והמריבות הופכות לחיבוק, הספק להצלחה. השקט באמת יותר נוח כשמדברים אותו ביחד, עם הרבה אהבה ופירגון הדדית.

היום זאת הזדמנות שוב לומר תודה למי שהביאו אותך לעולם לפני בדיוק כך וכך שנים. חיפאית, ללא גבולות, שכבשה את העיר הגדולה, ואותי.

היום, כמו בכל יום – אנחנו נחגוג לך את היומולדת. הפרחים בדרך, העוגה כבר הוזמנה, התזמורת השנה לא הוזמנה, ואת היומולדת נחגוג שנינו בארבע עיניים על הבר. כמו שנפגשנו אז, לפני המבול, לפני ההצלחה; כשהיינו מבולבלים, מאוכזבים וחולמים שנמצא את האהבה והאחד את השנייה – כפי שלשמחתי הגדולה הצליח לנו בענק.


יום רביעי, 23 ביוני 2021

פרידה טרמינלית

 


לעולם לא אתן עוד שיפרידו בינינו, לא אתפתה להבטחות שתשובי אלי בקרוב ובוודאי שלא אסכים שדרכינו ייפרדו דווקא בזמנים שאני זקוק לך כל כך. כמו עכשיו. איפה את?

אחת אחת הן יוצאות גולשות להן מהפתח החשוך, נגלות מהססות משהו, כל אחת מחכה לבעלה שיזהה אותה וייחפז לקראתה בפרץ רגשות והקלה על הפגישה המחודשת. גבוהות ונמוכות, מעוצבות בבוטיקים ומהוהות, רזות ובעיקר שמנות עד להתפקע. אתן נחטפות אחת אחת. רק אני עומד נכלם ואוכל את עצמי – איך נתתי לך ללכת.

התשובי? האם אזכה לראותך שנית, שלמה ובלתי חבולה? אחרי שהשקעתי בך כל כך הרבה כסף, את לא יכולה להיעלם לי עכשיו, בסוף דרכנו הארוכה. מצד שני, אולי כדאי שתאבדי לעד ולא תופיעי לי שרוטה ומחוללת, אחרי שיד זרה ניצלה את הפרידה המאולצת שבינינו.

בינתיים מתחילים לעזוב את המקום מאות בעלים מאושרים ורק מספר מאוכזבים עומדים כועסים וממורמרים מול הפתח, נזכרים באירועים דומים קודמים; מספרים סיפורי זוועה איך קרוב משפחה שלהם נשאר פעם בודד בעיר זרה, כאשר רק כותנתו לעורו, ובכלל – מה יגידו הילדים, איך אסביר להם שאבא כן הגיע, ואת עכשיו במקום אחר.

במחשבה שניה, אין לי מה להגיע הביתה בלעדיך.

התגיעי או שאבדת, התשובי או שבחרת להמשיך את הטיול בלעדי. התבואי איתי הביתה, או שהגעת עצמאית להוואי, למיסיסיפי, או לפריז. אני מבטיח לך שבפעם הבאה לא אסכים שיפרידו בינינו, אני מבטיח שאקח אותך לידי, אמצא עבורך מקום, אפילו בתא המטען שמעל למושב. לא חשוב מה יגידו כולם, שהדיילים יתפוצצו והשכנים יקללו. לא מסוגל לעבור את קטעי המתח האלה – צאי עכשיו מהפתח, או שהלך לנו כל הכיף של הטיול שעשינו ביחד.

אוי, המתח שלפני המעבר במכס והשיקוף ברנטגן מסוגל להוציא אותי מדעתי, רק שלעזאזל, נמאס לי לעמוד מול מסוף פריקת המטען מהמטוס. אין לי עצבים לעבור את מדורי הייסורים של מחלקת איתור המטען האבוד של שדה התעופה. כל זה בנוסף לתענוג שיפוד הנחיריים עם המטושים, בדיקות קורונה, טפסים ללא קץ ומונחים רפואיים לא ברורים. "האם אדוני היה באחת מששת המדינות הנגועות והאסורות?", 5000 ש"ח קנס אם ...

כל טעות - תעלה לי באיסור כניסה, בידוד, צמיד אלקטרוני, מלונית, ואני - מה אני אעשה בלעדייך?

אלוהי הטרמינלים הכלל עולמי, אנא, אני פונה אל האונה הרפורמית שבהילה הקדושה שלך, בקשה קטנה. עם הקורונה כבר אסתדר, רק עשה שהסבלים יביאו כבר את המזוודה שלי מהמטוס!




איור - תמר מסר


צילום - חברי בבנגקוק נח דולינסקי


פגישה ראשונה


בעוד מספר דקות היא תגיע. אחרי התלבטויות רבות החלטתי שהגיע הזמן שגם לי תהיה אחת שכזאת. עוד מעט היא תצלצל בדלת, ועדיין לא ברור לי בדיוק מה יהיה. איך אצליח להבהיר לה את רצונותיי ובקשותיי המיוחדים.

מה אומרים במקרים שכאלו, איך מדברים לאישה שלא פגשת מעולם ואשר צריכה למלא מעכשיו תפקיד ראשי במערכת חייך הפרטיים: מה עושים, האם מזמינים אותה קודם לכוס קפה, יושבים ומלהגים במטבח מסביב לעיקר, או שישר ניגשים לעניין? לומר את האמת הקדשתי לנושא גם מעט מחשבה.

הבית פונה בזריזות את הילדים הבאתי מזמן לגן, סידרתי את החדרים, את הכביסה שהתגלגלה בחדר האמבטיה הטמנתי מגולגלת בארון, אשתי נסעה מוקדם בבוקר לעבודתה והשאירה אותי לבד בבית, יושב ומחכה לגברת שתבוא כבר.

עד היום הסתדרתי בלי, אך לכל דבר יש גבול, ולכל אחד יש סף שבירה. נשברתי. את מספר הטלפון שלה קיבלתי מחבר טוב. מספר סודי שלא נותנים לכל אחד, אלא אם אתה רואה חבר במצוקה, טובע ומפרפר, חבר שרק ידה של אישה מנוסה חרוצה ויסודית תוכל לעזור ולייצב את חיי הנישואים שלך.

החבר סיפר שהיא עושה הכול. לא יקרה, לוקחת כמו כולן, אך נותנת הרבה יותר. אמינה, לא מבקשת אחר-כך תוספת עבור 'אקסטרה', לא נכנסת לך לנשמה ואפילו תשאיר מאה דולר על השידה, היא לא תיגע בהם בלי רשות מפורשת ממך. היא לא צריכה להיות מלכת היופי ואין לנו כל דרישות מוקדמות לגבי רמת האינטליגנציה שלה. הרי כולם, כולל הגברת, יודעים בדיוק עבור מה ולמה מזמינים אותה.

מיד היא תגיע, ואני כנראה אמות מבושה. אצלה אין זאת הפעם הראשונה, את מחסום הבושה נראה שעברה מזמן וכבר אין לה העדפות מיוחדות. "חביבי, אתה או אשתך, לא משנה לי, העיקר שיהיה מישהו כשאגיע", אמרה לי אתמול בטלפון בקול חברמני. ביננו, אני מקווה כי יש לה מספיק ניסיון בכדי שתוכל לעשות את כל מה שבעלת הבית לא הצליחה לעשות בחודשיים האחרונים.

גלינג מצלצל פעמון הדלת. זהו. היא הגיעה. עוזרת הבית החדשה שלנו מתייצבת ליום עבודתה הראשון.


צילום - חברי בבנגקוק המסוגרת בימים אלה בגלל הקורונה - נח דולינסקי  

יום שבת, 19 ביוני 2021

יום האב יוק!

 עוד כמה דקות יסתיים לו יום האב ברחבי העולם. חג שהמציאו רשתות השיווק בארה"ב למכירת מתנות גבריות. עניבות, גרביים, ארנקים וחגורות, שעונים חכמים לאבות מתוחכמים, כובע לאב המטייל נוסח אינדיאנה ג'ונס, מנוי לחודש בחדר הכושר הסמוך לבית אבא, בקבוק ויסקי בגיל הבת של האב הפנסיונר, סדנת הכנת בירות במרתף הבית של ההורים, ואני יכול להמשיך את הרשימה הזאת עוד ועוד. רק אין סיכוי שאקבל מזה דבר.

בישראל פשוט מחקו את יום האב. זה נבלע ביום המשפחה, זה נעלם בתוך כל הפסטיבל השנתי מסביב לאימא, יום האב – יוק. כמו אבא ששקע במעמקי כורסת הטלוויזיה ונדם. לפעמים עוד מתייעצים אתו אם הוא צריך בערב את האוטו, או אם אפשר להחליף ערוץ ולראות משהו בנטפליקס, אם בא לו לקפוץ לסופרמרקט ולהביא פטרוזיליה שחסרה לסלט, שיביא וגם יקצוץ אותה דק דק, כי אין חג היום. יום האב לא יהיה פה חג גם השנה. כי האבות פה כהגדרתם – תורמים באירוע חד פעמי דגימת DNA, ואחרי זה מחכים שהעולם יריע ויתפעל מתרומתם לריבוי האוכלוסין. שיחכו – יום חג לא יוכרז פה. על מה?

יום האם זה משהו אחר. ברור. היא לא מפסיקה לסבול, להקיא, לכאוב, ללחוץ, להניק, לדאוג ועוד מאות מטלות הכרוכות תחת הגדרת התפקיד שלה – אימא. ובשביל זה ביום האם מביאים לה זר פרחים, סבון ריחני וערכת קרמי גוף שהנמכרת במבצע, תחליבים אותם היא מורחת כל השנה בכדי שלאבי ילדיה יהיה יותר נעים ללטף, לאהוב ו – יאללה, חוזר חלילה. עוד ילד מצטרף למשפחה.יום האב. מי צריך את זה בכלל? בשנים האחרונות אתן (במקרה שלי זה רק בנות...) לא מתקשרות, שתדעו, לא חסרה לי הברכה שלכם, בטח לא עוד מתנה שתישאר במקרה הטוב על המדף, מזכרת שיש בעולם מי שחושב עליך לא רק ביומולדת שלך. אבל – עכשיו קם לפניכן האב, אבי השבט, השייך האפנדי הפולני, ומוסיף את ה"אבל" שלו: לכן אני מוותר. באמת – יום האב, לא הכרחי. אבל – על זה אני לא מוכן לכל שינוי, דיר באלק למי שלא יזכור ולא יבוא לתת חיבוק פלוס נשיקה. לנצח ננצור ונחגוג את יום הסב!


יום חמישי, 17 ביוני 2021

הישראלים

כמקובל – אזהרת מסע. טקסט פוליטי. אישי. לא קשור לכלום. בלי ויסקי או סקסיזם, בלי בדיחות – רק שאלות. קשות. לא מומלץ למי שהוגדר בשנתיים האחרונות כימני, סמולני, קיצוני. בקיצור – עוד פוסט שבסופו לא מגיעים לשום מקום, אלא לעוד שאלות בלתי פתורות במציאות ההזויה הים תיכונית שלנו.

זהו. מתחילים. מה בדיוק עושה אותנו ישראליים? כלומר – את קבוצת התושבים פה שאני קורא להם אחים. מה הופך את היהודי שנחת בנתב"ג וקיבל תעודת זהות כחולה ביד ומענק קליטה בכיס, לישראלי. מה מבדיל בין ילד שנולד ב"בית חולים מאיר" להורים יהודים, לבין ילד שנולד ביקום מקביל, נאמר בברוקלין, גם הוא להורים יהודים, רק שהוא יתבגר שם והכי קרוב שיגיע למושג ישראליות יהיה בשבוע "תגלית".

אני בטוח שיש פה בשכונה הרבה אנשים שהחוק מגדיר אותם – ישראלים, אבל הם לא מה שאני מתכוון. לאום, מקום מגורים, DNA, ציונים, משלנו, מנגבי חומוס, משחקי מטקות, קולניים, שזופים מדי והקימו לפחות חברת הזנק אחת בעשור האחרון, או היה להם רעיון לאפליקציה שתשנה את העולם. חלקם לא עשו איתי מילואים, אחרים לא ממש יהודים, רבע מהם יותר מדי יהודים, קבוצה קטנה נמצאים כאן בנסיבות עבודה ואחרים באמת רוצים להיות ישראלים, אבל אנחנו לא ממש מסכימים לכך.

ציונים? לא בטוח שזאת ההבחנה הנכונה. גם במיאמי למשל יושבים אנשים נהדרים, ציונים לא פחות ממני, ואף אחד לא מתייג אותם כישראלים. יהודים? גם זאת הבחנה מכשילה, כי רוב הישראלים שאני מכיר לא היו עוברים את מבחן הגיור הכי מקל, לא מדליקים נרות בששי, נגעלים מהמונח "הפרשת חלה", ולבטח שלא הולכים לבית הכנסת בחגים או בכל מועד אחר.

איפה אנחנו מקבלים את אות הישראליות? בסוף מסלול טירונות קרבית? בבר מצווה ברחבת הכותל? ב"אני נשבע" לצה"ל? אצל הפקידה במשרד הקליטה בנתב"ג? בגיוס לסיירת הבדואים? מח"ט דרוזי הוא פחות ישראלי ממני? וכול הישראלים האלה יהיו איתי במדינה הישראלית שתוקם יום אחד לצד המדינה לעם הפלסטיני, שלפתע קם לצידנו?

בחוק השבות לא ממש הגדירו מיהו הזכאי לשוב לישראל כעולה. על השאלה מיהו יהודי נמשיך לריב כל עוד ימשיכו להיות רבנים. אבל, מיהו ישראלי?

התשובה על כך יותר מחשובה. אנחנו עומדים ומתלבטים בשאלה – שתי מדינות לשני עמים או מדינה אחת עם אפרטהייד ובלגן? בכל מקרה אכלנו אותה, ושווה למשוך עוד כמה שנים. עד שלמשל הדמוגרפיה תכריע, לאמריקאים ימאס מאיתנו, הרוסים יחליטו בשבילנו, נכריז דַאיֵינו מזה שקיצונים מחליטים עלינו ונחזיר את המשילות לסמטאות רהט, ירושלים, שינקין, נצרת ואום אל פחם. אם אנחנו באמת חושבים על אפשרות למדינה לישראלים בלבד – בואו נגדיר קודם מי הם אותם ישראלים?

ערביי 48, שנולדו ביפו וחיפה, נחשבים לישראלים כמו מי שנולדו באסותא או רמב"ם? אברכי חסידות גור שממש לא מכירים בציונות, כמו הפלג הצפוני המוסלמי, גם הם ישראלים? מה עם מהגרי עבודה שמגדלים כבר דור שני בשולי תל אביב או במושבים כאילו חקלאיים אצל ראיסים ישראליים שעושים את החקלאות במו ידיהם של הפועלים הזרים המיובאים, כתחליף לידינו העדינות? זה מרקם אנושי בלתי אפשרי שלא ניתן לשזור ממנו קבוצה, ביחוד כאשר גם אלוהים ושליחיו בתמונה ומצווים על כל אחד מהצדדים להכחיד את העמלק, היבוסי, האשכנזי או המזרחי – בהזדמנות הראשונה ועד אז יגור זאב עם כבש בממשל פסבדו צבאי.

נו, באמת. כישראלים אנו מתאשפזים בבית חולים שמתופעל בפועל על ידי ערבים, גרים בדירות שבונים לנו אותם מהגרי עבודה מלוכסני עיניים, הורינו המבוגרים מתקלחים, מחותלים ומואכלים בעזרת מטפלות מהמזרח הרחוק וביום שגאון תורן יכריז כי ערבים הם לא ישראלים ושילכו למדינה אלטרנטיבית, כל מגדל הקלפים השברירי שנבנה בכאילו דו-קיום המתבסס על הכרזת בלפור, החלטת סן רמו משנת 1920, החלטה 242 והבטחת אלוהים לאברהם אבינו – כאוס יהיה צעדת סיום מסדר כנפיים לעומת נהרות הדם שישפכו פה, הכול לשם שמים כמובן.

אז מי הם אותם ישראלים שיהיו ראויים לקבל דרכון במדינה הישראלית? כל מי שמניח תפילין או כל מי שמשלם מס הכנסה? כל מי שאבא שלו היה בצה"ל או אולי כל מי שיש לו מפתח של בית הוריו משנת 1948 תלוי על צווארו? ההגדרה – רק בן לאימא יהודייה לא ממש פותרת את הסוגיה הזאת, מי הם הישראליים.

לא לכל פלונטר יש פורם. לא צריך פיצוץ אטומי לזעזע אותנו ל-RESET אתני. באיחוד גרמניה אחרי נפילת החומות, המלחמה הקרה, השנאה הצרובה משני עברי החומה, הם הצליחו להגיע לדו-קיום יציב. מדינות שנלחמו, הסתכסכו במלחמות עקובות מדם, הגיעו להכרה כי שלום עדיף על הרס הדדי. יוון וטורקיה, צ'ילי וארגנטינה, סין ויפן וגם סין לצד קוריאה. כולן מדינות הנמצאות בשלום - אבל לא באהבה גדולה. אם רק רוצים שלום באמת.

פה זה קצת יותר מורכב בגלל ההתערבות האלוהית. החבר הדמיוני של חלק מאתנו, שגם לו יש מה לומר אחרי מה שהבטיח לאברהם ואחרי מה שאללה הנחה את מאמיניו. מזל שישו היה יהודי, מקומי, עם מפתח לבית בגליל, כך שהוא בטוח ישראלי. פתרונות לסכסוך בין אנשים יש. כולם רוצים לחיות בשלום, בפרנסה טובה וחינוך איכותי לילדיהם – הבעיה מה עושים עם המֵימד הדתי, שם ההיגיון עוד לא גובש סופית ומחכים לעזרת השם.

עד כאן. מבולבלים? מאוכזבים? מתפלאים מה פתאום פתחתי הנושא הזה אחרי ים של פוסטים מתוקים על הסבא שלי, חנות המעילים של אבא שלי, זיכרונותיי מעולם התעופה, ופנטזיות מגוחכות על פנסיונר שרוכב על אופנוע BMW בנפח 1200 סמ"ק על כביש 12 המאתגר ב-ברייס קניון שבמערב ארה"ב. אז ככה – בעוונותיי, הצטרפתי השנה למסע ציוני מאתגר עם קבוצת אנשים איכותית, "לשתף עצמנו". הורים לילדים שכבר עברו את שלב המכינה הקדם צבאית שאחריה שבו הביתה עם ים של ערכים מחודשים, ידע מדהים בציונות, מוסר, יהדות, והבנה – מה אנחנו עושים פה ולא באוגנדה למשל...

כהורים הרגשנו שחוויה לימודית שכזאת, תאפשר לנו לשתף עצמנו ולתרום בשיפור החברה הישראלית. "נדרנו נדר לשתף עצמנו בבניין העם וארץ-ישראל" זאת לא עוד סיסמה שהייתה על גג מפעל בכביש גהה – הסדנה המתמשכת הזאת היא הזדמנות עבורנו להיפגש עם אנשים מקהילות מגוונות והמציאות הישראלית, לעומקה ולרוחבה. מסגרת ידידותית שתומכת ביוזמות לפעילות מבורכת שתתרום לשיפור החברה והמדינה.

איך זה קשור להגדרת מיהו ישראלי? כי לדעתי, לפני שאנחנו מתחילים לפעול לשיפור החברה הישראלית – לא צריך להגדיר לעצמנו מה הם גבולות החברה הישראלית? מי הם הישראלים? למה שנפעל בטריטוריות לא ציוניות? למה שנעזור למי שלא ממש רוצה לעזור לנו? ישראלֵי עירך קודמים – רק בואו נגדיר קודם מי הוא ישראלי.